PDF met 20 melkvrije recepten en 330 pagina's melkvrije producten Nu Downloaden

Recepten

Wanneer u lekkere dingen wilt maken, maar u hebt te maken met kinderen of volwassenen met een koemelkallergie, dan staat u voor een uitdaging. Er zijn weinig recepten te vinden die specifiek koemelkvrij zijn. Toch is er ook goed nieuws. Met wat creativiteit en het aanpassen van wat ingrediënten, kunt u vaak heel goed koemelkvrije recepten van gewone recepten maken. Hieronder volgt een aantal tips om uw recepten aan te passen aan een koemelkvrij dieet.

Recepten koemelkallergie: algemene tips

  • Roomboter kunt u vervangen door plantaardige margarine, die koemelkvrij is. Let goed op dit laatste, want dit geldt niet voor alle plantaardige margarine.
  • Kaas kunt u mogelijk vervangen door geitenkaas of andere kazen. Let op: de zuivere koemelkallergie heeft geen betrekking op geitenmelk, maar de kans op óók een allergie voor geitenmelk is aanzienlijk. Meestal is het gebruik van kaas van paardenmelk of andersoortige melken dan beter.
  • Als gevolg van het bovenstaande kunt u gewone melk ook door paardenmelk of kamelenmelk of eventueel geitenmelk vervangen (wanneer daarvoor geen allergie bestaat). Zo krijgt degene met de allergie toch zijn of haar calcium binnen. Geitenmelk heeft zelfs een iets hogere concentratie aan calcium dan koemelk. Melk kunt u ook door sojamelk (ook soja is vaak allergeen bij zuigelingen) vervangen of anders door water.
  • Bak vlees en vis in olijfolie of zonnebloemolie. Gezond en zonder risico.
  • Bij recepten waarbij u crème fraiche of room moet gebruiken, kunt u eventueel ook gebruik maken van sojaroom, bijvoorbeeld die van Alpro (zie hieronder). Let ook hierbij weer op een eventuele allergene werking van de soja.

Zoete en niet-zoete sojamelk

Sojamelk is er in een gesuikerde variant (rietsuiker) en een variant zonder zoetstof. De zoete sojamelk kunt u voor zoete gerechten gebruiken. De sojamelk zonder zoetstof kunt u voor hartige gerechten gebruiken.

Het merk Alpro heeft een ruim assortiment aan sojaproducten. Bijvoorbeeld: sojamelk, chocomelk, vla, ijs, boter, room en yoghurt. Ook de producten van Alpro kunt u bij de supermarkt of bij de natuurwinkel kopen.

Recepten koemelkallergie: let ook hier op

Alles waar brood in zit, bevat bijna altijd ook melk. Dit staat niet altijd bij de ingrediënten vermeld!
Uw bakker kan u vertellen welk brood of welke broodproducten koemelkvrij zijn.
Ook de (betere) supermarkten hebben vaak koemelkvrije producten (dit staat dan bijvoorbeeld met een sticker op het brood aangegeven). Reform- en natuurwinkels hebben ook vaak koemelkvrij brood.

Op deze website treft u een aantal koemelkvrije recepten aan, die wij met succes hebben geprobeerd. Hopelijk kunt u ook uw voordeel hiermee doen.

E-Book met koemelkvrije recepten

Handige PDF met 20 verschillende recepten en 330 pagina's aan melkvrije producten
E-book kopen
Copyright ©  - 2024 Koemelkallergie.net
Made with
Web Wings