Bij kinderen is koemelkallergie een veelvoorkomende allergie. In de peuterjaren gaat ze meestal over. Een zeer klein percentage volwassenen heeft de allergie nog steeds. Ook – hoewel het zelden voorkomt – kan de allergie zich op volwassen leeftijd spontaan ontwikkelen. We leven helaas in een tijd waarin steeds meer allergieën onder kinderen én onder volwassenen ontstaan. Je herkent koemelkallergie bij volwassenen vooral door roodheid van de huid, galbulten, misselijkheid, diarree of jeuk na het drinken van melk. Als je last hebt van deze symptomen dan kan het zo zijn dat je een koemelkallergie hebt. Een koemelkallergie is een overgevoeligheid op een eiwit dat in koemelk zit. Na het drinken van melk kan je je ziek gaan voelen en dit hoeft vaak ook niet veel melk te zijn. Na het drinken van een slokje kan je je al erg ziek gaan voelen. Herken je deze symptomen bij jezelf of bij je kind? Kijk dan hier voor meer informatie voor koemelkallergie bij baby’s.
Wat is koemelk allergie precies?
Als je last hebt van een voedselallergie, zoals koemelkallergie dan zal je afweersysteem reageren op bepaalde eiwitten. Bij koemelkallergie is dat vaak bij het eiwit caseïne. Caseïne is een dierlijk melkeiwit dat belangrijk is voor het jong. Dit eiwit is makkelijke afbreekbaar en bevat belangrijke aminozuren. Deze aminozuren zijn belangrijk voor de synthese van andere eiwitten. Bij een koemelkallergie ziet ons lichaam koemelk als een bedreiging en maakt hiervoor antistoffen aan. Koemelkallergie bij baby’s en kinderen komt vaker voor dan bij volwassen. Dit komt omdat kinderen nog in de groei zitten. De darmen van baby’s zijn bijvoorbeeld niet volledig ontwikkeld en dat veroorzaakt de allergie. Vaak als de kinderen ouder worden ontgroeien ze deze allergie.
Koemelkallergie bij volwassenen: neem maatregelen
Een koemelkallergie bij volwassenen is erg vervelend, maar er is mee te leven. Het een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van de mate waarin de allergie optreedt. Denk bijvoorbeeld eraan of de allergie ook optreedt bij vervangende producten als geitenmelk en sojamelk. Voedselallergie (waarvan koemelkallergie het grootste deel uitmaakt) komt bij zo’n 2% van de volwassenen voor. Belangrijk is dat u maatregelen voor een koemelkeiwitvrij dieet neemt.
Een dieet kan er erg verschillend uitzien en om deze reden hebben we een overzicht gemaakt van koemelkvrije producten. In ons e-book vindt u in één oogopslag welke koemelkvrije opties er beschikbaar zijn voor welk product én ze komen samen met een aantal koemelkvrije recepten. Zo hopen we u te helpen bij de maatregelen voor een koemelkallergie bij volwassenen.
Symptomen koemelkallergie volwassenen
Het kan soms lastig zijn om een koemelkallergie te herkennen. Dit komt vaak omdat de symptomen bij volwassenen vaak lijken op symptomen van andere voedselallergieën. Koemelkallergie wordt vaak ook verward met lactose intolerantie. Klachten van koemelkallergie bij volwassenen verschillen vaak per persoon en iedereen heeft zijn eigen klachten. De meest voorkomende klachten zijn vaak wel luchtwegklachten, zoals moeite met ademen, huidklachten, zoals jeuk en roodheid, maag en darmklachten, zoals buikpijn en misselijkheid. Per individu zijn de klachten dus anders en ook de ernst per persoon kan erg variëren. De een kan erg veel last hebben van bepaalde klachten, waar andere bijna geen klachten heeft.
Koemelkallergie volwassenen vermoeidheid
Als je last hebt van koemelkallergie als volwassen of een andere voedselallergie kan je je ook wel eens vermoeid voelen. Vaak is een reden voor oververmoeidheid een gebrek aan slaap, maar het kan ook aan je voedingspatroon liggen. Als je een voedselallergie, zoals een koemelkallergie hebt als volwassenen kan je ook kampen met vermoeidheid. Vaak kan een product wat je vaak consumeert er voor zorgen dat je deze vermoeidheid voelt. Door je eetpatroon onder de loep te nemen kan dit snel en sterk veranderen.
Wat moet u als volwassenen met een koemelkallergie doen?
Bij een koemelkallergie dieet voor volwassen moet je rekening houden met een aantal uitgangspunten. Je moet veel producten vermijden en zorgen dat je er niks van binnenkrijgt. Je moet op de volgende dingen letten bij een koemelkallergie dieet voor volwassen.
– Vermijd producten met koemelk en melkbestanddelen
– Maak gebruik van lijsten waarin voor u schadelijke stoffen zitten en doe boodschappen met de lijst koemelkvrije producten
– Gebruik een hypoallergene melkvervanger of aanvulling voor vitaminen en mineralen (in overleg met uw arts)
– Kijk of u wel tegen soja kunt bijvoorbeeld. Bij een volwassene is het maag-darmstelsel meestal minder gevoelig voor de allergene werking van sojaproducten
– Let erg op gevarieerde voeding. Als u als volwassene een koemelkallergie heeft, is het gemakkelijk om andere allergieën te ontwikkelen. Door gevarieerd en gezond te eten kunt u dat zo veel mogelijk proberen te voorkomen: eet veel groente,, fruit, volle granen, zilvervliesrijst, bruin brood en volkorenpasta
– Een goed natuur- of reformwinkel is een uitkomst als volwassene met koemelkallergie: er zal een wereld voor u opengaan.
– Begeleiding door een diëtist is sterk aan te raden
– Helpt alleen een dieet u niet van (al) uw reactie op uw koemelkallergie af, dan kunt u overwegen medicatie te nemen die de reactie op de allergie onderdrukt
Koemelkallergie test volwassenen
Koemelkallergie bij volwassen is vaak lastig en onaangenaam. Als je er zeker van wilt zijn of je een koemelkallergie hebt kan je een koemelkallergie test voor volwassen doen. Een koemelkallergie test bij volwassen kan je vaak doen door een koemelkvrij dieet te volgen. Dit dieet is vaak voor een aantal weken, waar je gaat kijken of de symptomen gaan afnemen. Na die aantal weken zal er langzaamaan een toenemende doses aan koemelkproducten worden toegevoegd. Het is altijd beter om dit onder medisch toezicht te doen. De test die je afneemt, wordt ook wel een eliminatie-provocatie test genoemd. Na die aantal weken kan er een diagnose gesteld worden over koemelkallergie bij een volwassenen. Als de diagnose niet zeker is kan er altijd een aanvullend onderzoek gedaan worden. Dan wordt er een darmonderzoek, huidpriktest of bloedtest onderzoek gedaan.
Begeleiding door een diëtist
Vaak is het ook erg aan raden om je te laten begeleiden door een diëtist. Een diëtist weet vaak precies wat je wel en niet kan eten bij een koemelkallergie als volwassenen. Om deze reden kan een diëtist een ware aanwinst zijn om je hierin te begeleiden. Overigens is er meer mogelijk dan je denkt! Want ook zonder koemelk of lactose houdende producten kun je op melk gebaseerde recepten maken, zoals pannenkoeken!
Koemelkallergie bij volwassenen en medicijnen
Als je je dieet hebt aangepast en je blijft toch klachten behouden kan het nodig zijn dat je medicijnen moet gaan slikken. Als dit het geval is moet je contact opnemen met je huisarts. Deze kan je hierin begeleiden en adviseren. Medicijnen bij koemelkallergie voor volwassenen kunnen de symptomen onderdrukken. Zo worden klachten, zoals eczeem en jeuk verminderd.