PDF met 20 melkvrije recepten en 330 pagina's melkvrije producten Nu Downloaden

Is koemelk slecht voor je huid?

2 mei 2022
468
koemelk acné

Er wordt veel gezegd dat zuivel, waaronder koemelk, een slecht effect kan hebben op je huid. Het zou de veroorzaker zijn van verschillende klachten zoals acné en andere huidproblemen. Dit is een reactie die je kan krijgen wanneer je koemelk consumeert maar er niet helemaal allergisch voor bent. Veel mensen kunnen deze “reactie” van het lichaam vast herkennen. Maar hoe ontstaat die reactie wanneer je zuivel consumeert? En is koemelk dan echt zo slecht voor je? In deze blog vertellen we je er meer over!

Waarom is koemelk slecht voor je huid?

In zuivel en in zuivelproducten zitten enorm veel hormonen. Denk hierbij aan hormonen zoals oestrogeen, progesteron en testosteron. Melk bestaat dan ook grotendeels uit groeihormonen. Dit komt omdat de melk die een koe produceert voor een kalf wordt gemaakt en niet voor de mens die het in de maatschappij consumeert. Voornamelijk het hormoon testosteron veroorzaakt acné, de andere hormonen stimuleren grotendeels de productie van talg. Daarnaast bevatten zuivelproducten stoffen die de insulinespiegel doen laten stijgen. Deze wordt ook in verband gebracht met de productie van acné en puistjes. Wanneer je echt allergisch bent voor zuivel kan de darmwand ervoor zorgen dat je lichaam een reactie aanmaakt, dit bijvoorbeeld in de vorm van acné.

Hoe gaat het ontstaan van acné te werk?

De stof IGF-1 zorgt voor een verhoging van de insulinespiegel. Deze verhoging zorgt ervoor dat er meer talg wordt aangemaakt en de huidcellen sneller zullen groeien. Hierdoor zullen er huidcellen eerder afsterven en kan er een ophoping van dode huidcellen ontstaan. Een ophoping van dode huidcellen resulteert in verstopte poriën, wat op hun beurt weer puistjes doen vormen. Al deze factoren zoals verstopte poriën, verhoogde talgproductie en ontstekingsreacties zijn oorzaken van het ontstaan van acné. Heb je acné en kom je er niet vanaf? Dan is het misschien een aanrader om huidtherapie in Utrecht uit te proberen.

Lees ook:  5 geweldige alternatieven voor koemelk!

havermelkHeb je last van een slechte huid door zuivel? Probeer dat dan zoveel mogelijk te vermijden en te vervangen door bijvoorbeeld amandelmelk, kokosyoghurt of havermelk. Om de acné te laten verdwijnen zou je ervoor kunnen kiezen om voor een langere tijd helemaal geen zuivelproducten meer te nemen. Wij vertellen je in een andere blog meer over een lactosevrije voedingsschema.  Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je goed voor je huid zorgt, regelmatig doet reinigen en ontstekingen tegengaat.

Andere slechte voedingsstoffen

Naast zuivel(producten) zijn er nog een aantal andere voedingstoffen die een negatief effect kunnen hebben op je huid. Zo kunnen te veel koolhydraten en suikers zorgen voor een vette huid met ontstekingen. Dit geld ook voor producten waarin soja is verwerkt. Net zoals dat verschillende stofjes in chocolade ook acné kunnen veroorzaken. Alcohol doet daarentegen juist je huid uitdrogen waardoor er een veile teint en huidveroudering kan ontstaan.

Koemelkvrije recepten PDF

Recente berichten

De beste opties voor lactosevrije melkpoeder

Karnemelk; alle lactosevrije opties

Beste opties voor lactosevrije slagroom

Lactosevrij eten? Hier moet je op letten

E-Book met koemelkvrije recepten

Handige PDF met 20 verschillende recepten en 330 pagina's aan melkvrije producten
E-book kopen
Copyright ©  - 2024 Koemelkallergie.net
Made with
Web Wings