
Heb je last van puistjes, jeuk, misselijkheid of misschien zelfs diarree na het drinken van melk? Als je één of meerdere van deze klachten hebt, dan kan het zijn dat je overgevoelig bent voor koemelkeiwitten. Afhankelijk van hoe slecht jouw lichaam er tegen kan, hoe meer klachten je ervaart. Zo kunnen sommige mensen ziek worden van één klein slokje melk, terwijl de ander pas na het eten van een hele pizza met kaas pas last krijgt.
Symptomen van koemelkallergie
De symptomen van koelmelkallergie kunnen dus per persoon verschillen en ook per regio zoals op je huid, luchtwegen, maagdarmstelsel en hart- en vaatstelsel. Daarnaast worden ze vaak verward met een lactose-intolerantie. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Huid: Je kunt uitslag, netelroos, galbulten of jeuk krijgen. Het komt zelfs regelmatig voor dat vocht zich ophoopt in de lippen, mond en oogleden.
- Luchtwegen: Na het eten van koemelkeiwitten krijg je astmatische klachten, een piepende ademhaling of neusklachten en je kunt kortademig worden of het benauwd hebben.
- Maagdarmstelsel: Heb je last van een prikkelend gevoel in de mond, misselijkheid, buikpijn, diarree of obstipatie of moet je zelfs overgeven? Dan is het mogelijk dat je er allergisch voor bent.
- Hart- en vaatstelsel: Symptomen op dit gebied zijn een flinke daling van de bloeddruk, duizeligheid en flauwvallen.

Eetpatroon veranderen
Als je getest bent, of zelf het gevoel hebt dat het schrappen van koemelkeiwitten uit je dieet voor jou kan helpen, dan zijn er een aantal stappen die je moet zetten om je eetpatroon te veranderen. Allereerst: weet wat je eet. Lees goed alle etiketten van de producten. We weten dat het een vervelend klusje is, maar het zal je verbazen hoeveel producten koemelkeiwitten bevatten. Klik hier voor meer informatie over lactosevrije melk en waarom het je gezondheid kan verbeteren. Ga je binnenkort uit eten? Check dan van tevoren het menu online en neem eventueel contact op om te bespreken of ze bekend zijn met bepaalde dieetwensen. Wanneer het allemaal erg lastig vindt en door de bomen het bos niet meer ziet, kun je hulp inschakelen van een diëtist. Een diëtist kan jou begeleiden in de weg naar een nieuw eetpatroon. Als je ondanks een goed dieet klachten blijft houden, kunnen medicijnen een uitkomst bieden. Een arts kan je hierover het beste adviseren, maar dan is het uitvoeren van een test wel verplicht. Een arts zal niet zomaar op basis van je eigen vermoeden medicijnen uitschrijven. Daarnaast moeten de symptomen extreem ernstig zijn, bijvoorbeeld wanneer je in een anafylactische shock raakt. We hebben een blog geschreven waarin we producten zonder koemelk uitlichten, kijk daar ook eens!
Wat kun je doen naast verandering van eetpatroon?
Als je een koemelkallergie hebt en (per ongeluk) toch iets met koemelkeiwitten eet, dan kan je lichaam, waarschijnlijk langer en erger dan dat je daadwerkelijk merkt, van slag zijn. Overige klachten van een koemelkallergie zijn namelijk hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Buteyko Limburg kan hierbij een uitkomst bieden. De Buteyko methode kan namelijk helpen bij klachten zoals vermoeidheid, obstipatie en duizeligheid.