PDF met 20 melkvrije recepten en 330 pagina's melkvrije producten Nu Downloaden

Eiwitshakes zonder koemelk

24 februari 2022
1505
whey protein shake

Bij een vegan dieet is het vaak lastig een goede eiwit shake te vinden. Het gaat dan vaak om het zoeken naar een eiwit shake zonder koemelk. Naast het volgen van een vegan dieet zijn er nog talloze andere redenen om te kiezen voor een eiwit shake zonder koemelk.

Wat houdt het in?

Een eiwit shake zonder koemelk is eigenlijk wat de naam zelf ook zegt. Vaak zie je op dit soort producten ook de het woord lactosevrij of vegan staan. Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Dit is een suiker die in de melk van vrijwel alle zoogdieren voor komt. In koemelk zit zo’n 4 tot 5% lactose. In de meeste eiwitshakes zit koemelk en dus ook lactose.

Waarom een eiwit shake zonder koemelk?

Wereldwijd zijn ontzettend veel mensen lactose-intolerant. Vaak zonder dat zij zelf dit weten. Bij een lactose-intolerantie worden wordt lactose niet goed verteerd. De onverteerde lactose kan dan niet verder worden opgenomen door het lichaam en dit kan leiden tot overmatige zuur- en gasproductie in de maag en darmen. Buikpijn, krampen, diarree, misselijkheid en een opgeblazen gevoel zijn vaak gehoorde klachten bij een lactose-intolerantie. De hoeveelheid aan klachten hangt af van twee dingen, namelijk de hoeveelheid lactase die wordt gemaakt in de dunne darm en de hoeveelheid lactose die je binnenkrijgt. Lactase is het enzym dat normaal gesproken de lactose verdeeld in twee losse onderdelen waardoor ze gemakkelijk in het bloed kunnen worden opgenomen. Wanneer dit niet goed gebeurt kan er een lactose-intolerantie ontstaan.

Plantaardige eiwitten

Er zitten ontzettend veel voordelen aan het innemen van plantaardige eiwitten. Ten eerste zijn plantaardige eiwitten makkelijker te verteren omdat ze veel meer vezels bevatten dan dierlijke eiwitten. Ook bevatten ze minder verzadigd vet en cholesterol. Dit kan een positief effect hebben op jouw bloeddruk en cholesterolspiegel. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige eiwitten minder kans hebben op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ook de kans op hypertensie, kanker en obesitas vermindert bij een plantaardig dieet.

Lees ook:  Lactosevrij eten? Hier moet je op letten

Whey protein shake

Met een lactose intolerantie is een normale eiwit shake dus geen optie omdat deze vaak koemelk bevat. Gelukkig zijn er inmiddels genoeg alternatieven op de markt zoals de whey protein shake. In een whey protein shake zit whey protein isolaat en whey protein consulaat. Mensen met een lactose intolerantie kunnen vaak zo’n 3 gram lactose per dag eten zonder problemen te ondervinden. In een maatschep whey isolaat zit minder dan 1 gram lactose. Mensen met een lactose intolerantie kunnen de whey protein shake dus vaak zonder problemen innemen. Whey is een van de beste eiwitbronnen. Het enige nadeel is dat deze optie dus niet vegan is.

Zijn er vegan opties?

Ja, er zijn vegan opties, maar deze zijn een stuk lastiger te verkrijgen en er is daardoor ook minder keus. Je kunt eiwit natuurlijk ook uit andere bronnen halen die onderdeel uitmaken van je voedingsschema op maat. In sojabonen en linzen zitten ontzettend veel eiwitten, maar ook hennepzaad en pompoenpitten zijn ideaal om te eten wanneer je bezig bent met een eiwitrijk dieet.

whey protein shake

Koemelkvrije recepten PDF

Recente berichten

De beste opties voor lactosevrije melkpoeder

Karnemelk; alle lactosevrije opties

Beste opties voor lactosevrije slagroom

Lactosevrij eten? Hier moet je op letten

E-Book met koemelkvrije recepten

Handige PDF met 20 verschillende recepten en 330 pagina's aan melkvrije producten
E-book kopen
Copyright ©  - 2024 Koemelkallergie.net
Made with
Web Wings