PDF met 20 melkvrije recepten en 330 pagina's melkvrije producten Nu Downloaden

Lactosevrije ricotta; welke opties heb je?

16 februari 2024
924
ricotta lactosevrij

Last van lactose intolerantie, maar wel gek op Ricotta? Geen zin meer in hevige reacties van je lichaam op de lactose ? Een logische stap zou zijn om geen Ricotta meer te eten. Gelukkig zijn er meer oplossingen voor dit probleem. In deze blog gaan wij je alternatieven voor Ricotta uitlichten, maar ook een recept geven om dit zelf te maken. Tenslotte hebben we het over een product dat je kan helpen producten lactosevrij te maken.

Oude kaas; minder tot geen lactose

Kaas ontstaat uit melk, dat weet iedereen. Maar wat niet iedereen weet is dat lactose eigenlijk melksuiker is. De stof draagt bij aan de zoetere smaak van melk. Om kaas te bereiden wordt er gebruik gemaakt van melkzuurbacteriën (zuursel) en stremsel. Vervolgens worden deze melkzuurbacteriën gebruikt om de lactose om te zetten naar melkzuren. Daarna zorgt het stremsel ervoor dat de vaste stoffen in kaas, zoals eiwitten en vetten, samenklonteren. Dit samen zorgt voor wrongel, het begin van kaas. Nu begint het rijping proces, ofwel de tijd die het zuursel heeft om lactose op te nemen. Lang gerijpte, ofwel oude kazen, hebben daardoor geen lactose meer en zijn dus perfect bij lactose-intolerantie.

Voorbeelden van oude kazen met geen lactose

  1. Goudse Maaslander
  2. Maaddammer
  3. Edammer
  4. Texelaar
  5. Parmesan
  6. Gorgonzola
  7. Roquefort
  8. Brie
  9. Camembert
  10. Emmentaler

    Let op!: Door het lange rijpingproces bevatten deze kazen meer vet dan jonge kaassoorten. Wij raden aan niet te veel oude kaas te consumeren.
ricotta lactosevrij

Een makkelijk lactosevrije ricotta recept

Voor het schrijven van deze blog ben ik op zoek gegaan naar een lactosevrij ricotta recept. Hieronder lees je dit recept voor een heerlijke ricotta zonder lactose.

Lees ook:  Lactose vrije kaas

Wat heb je nodig?

  • 1 liter lactosevrije melk (bijvoorbeeld amandelmelk, sojamelk, kokosmelk)
  • 2 eetlepels citroensap of appelazijn
  • Zout naar smaak (optioneel)

Hoe maak je het klaar?

  1. Giet de lactosevrije melk in een grote pan en breng het langzaam aan de kook op middelhoog vuur. Roer regelmatig zodat de melk niet aanbrandt
  2. Zodra de melk begint te koken, voeg je het citroensap of appelazijn toe. Blijf zachtjes doorroeren.
  3. Verminder het vuur en laat de melk sudderen terwijl je blijft roeren. Je zult zien dat de melk begint te stremmen en er kleine klontjes vormen.
  4. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een paar minuten rusten zodat het zich verder tot de ricotta kan vormen.
  5. Plaats een kaasdoek of een schone, dunne theedoek over een zeef en giet het mengsel erin om de ricotta van de kaaswei te scheiden. Laat het mengsel uitlekken tot de gewenste dichtheid is bereikt. Als je een drogere ricotta wilt, laat het dan nog iets langer uitlekken.
  6. Voeg nu een beetje zout toe en roer dit door het ricotta mengsel
  7. De lactosevrije ricotta is nu klaar om te worden gebruikt in recepten of om gewoon zo te eten. Bewaar het in een luchtdichte container in de koelkast.

Dilea lactosevrije ricotta

Tegenwoordig vind je steeds meer lactosevrije producten in de supermarkt. Voorbeelden hiervan zijn onder andere lactosevrije créme fraiche en het gebruik van lactosevrije melk. Beide zijn volop verkrijgbaar en dus in elke supermarkt te vinden. Voor lactosevrije ricotta bestaan er nog niet veel alternatieven, maar zijn er gelukkig ook opties. De beste optie is de Dilea lacotsevrije ricotta. Door het unieke productieproces is alle lactose uit de kaas gehaald en daardoor geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. De ricotta van Dilea is wel iets duurder dan de niet lactosevrije variant, maar het prijsverschil is niet heel hoog. Dit maakt het dus een interessant alternatief voor gewone ricotta.

Lees ook:  Lactosevrije en lekkere relatiegeschenken

Zelf je producten lactosevrij maken

Tenslotte, bestaat er tegenwoordig een product dat je helpt om zuivelproducten lactosevrij te maken. Lactase drops zijn namelijk druppels die het lactase-enzym bevatten en hierdoor helpen om lactose af te breken. De precieze hoeveelheid drops verschillen per product en dat heeft onder andere te maken met de portiegrootte en het soort product. Bij zure zuivelproducten, zoals yoghurt, kwark en karnemelk werkt het product niet.

Let op! Overleg altijd eerst met je huisarts of voedingsdeskundige voordat je dit product gaat gebruiken. De werking kan namelijk per persoon verschillen.

Koemelkvrije recepten PDF

Recente berichten

Karnemelk; alle lactosevrije opties

Beste opties voor lactosevrije slagroom

Lactosevrij eten? Hier moet je op letten

10 keer de lekkerste lactosevrij gebak recepten

E-Book met koemelkvrije recepten

Handige PDF met 20 verschillende recepten en 330 pagina's aan melkvrije producten
E-book kopen
Copyright ©  - 2024 Koemelkallergie.net
Made with
Web Wings