Wanneer je een lactose- intolerantie of koemelkallergie hebt reageren je darmen op meer dan alleen koemelk zelf. In veel verschillende producten zit melk of melkeiwitten verwerkt. Voorbeelden hiervan zijn: producten die afgeleid zijn van melk zoals yoghurt, kwark, vla, crème fraiche, pudding en dressings. Maar ook brood en gebak, ijs, medicijnen en kaas. Meer dan 70% van de mensen op de wereld heeft een lactose intolerantie en daar wordt ook steeds meer op ingespeeld. Het aanbod aan lactosevrije producten in de supermarkten is enorm toegenomen en het kopen van lactose vrije kaas of kwark is niet meer dan normaal geworden. In deze blog lees je dan ook alles over lactose vrije kaas.
Wat is lactose- intolerantie?
Voordat we het gaan hebben over lactose vrije kaas is het handig om te weten wat lactose-intolerantie en koemelkallergie precies is. Een lactose-intolerantie wordt veroorzaakt door een tekort aan een bepaalde soort enzymen. In het geval van een lactose-intolerantie is dat het enzym lactase. Er worden te weinig lactase enzymen in de darmen aangemaakt om lactose goed te kunnen verwerken. Het gevolg hiervan zijn buikklachten. Mensen die een lactose-intolerantie hebben kunnen vaak wel nog kleine hoeveelheden lactose verdragen. Dit verschilt echter per persoon. Een lactose- intolerantie kan verschillende oorzaken hebben. De eerste oorzaak is dat het aangeboren kan zijn. Ten tweede kan het liggen aan de lactase-aanmaak in de verschillende levensfases. Baby’s maken namelijk meer lactase aan om een grote hoeveelheid melk te kunnen verdragen. Pas vanaf het derde jaar kan deze aanmaak verminderen en is er grote kans op het ontwikkelen van een lactose- intolerantie. En een derde oorzaak is dat de lactase- aanmaak kan worden verstoord door darmproblemen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een darminfectie.
Wat is een koemelk allergie?
Een koemelk allergie veroorzaakt een heftige reactie dan een lactose-intolerantie. Bij een koemelk allergie ziet je immuunsysteem melkeiwitten als een indringer in plaats van een eiwit dat ongevaarlijk is. Hierdoor valt je immuunsysteem deze melkeiwitten aan als een indringer. De reactie van je lichaam kan verschillen, maar vaak reageert een lichaam dan al op kleine hoeveelheden van melkeiwit. Er kunnen klachten ontstaan zoals krampen, obstipatie, spugen, diarree, eczeem en kortademigheid. De oorzaak van deze koemelk allergie is simpelweg overgevoeligheid voor koemelkeiwitten. Een koemelk allergie komt het meest voor bij baby’s en kleine kinderen. Dit komt omdat de darmen van een baby nog niet volledig ontwikkeld zijn en daardoor koemelk niet goed kunnen verwerken. Het verschil met een lactose- intolerantie is dat bij een koemelk allergie je tegen geen enkele hoeveelheid lactose kunt.
Het kopen van lactose vrije kaas
Tegenwoordig is er een groot assortiment aan lactosevrije producten in de supermarkt. Een voorbeeld hiervan is lactose vrije kaas. Vaak worden deze producten vernoemd als “lactosevrije producten” en herken je ze meteen. Er zijn ook producten waar dit niet op vermeld staat, maar wel lactosevrij zijn. Neem hierbij een voorbeeld aan kaas.
Zachte kazen bevatten meer melksuiker dan hardere kazen. Dit komt doordat de lactose uit de kaas voor het grootste gedeelte verdwijnt tijdens het bereiden van de kaas. Ook neemt het lactosegehalte af als een kaas langer rijpt. Een oude kaas bevat dus minder lactose dan een jonge kaas. Wanneer je een lactose-intolerantie of koemelk allergie hebt, is het dus handig om te weten dat het verstandig is om nooit jonge kaas te nemen. Er zijn drie verschillende soorten lactose vrije kazen. Er bestaat lactosevrije kaas door natuurlijke rijping, door toevoeging van lactase en vervangingsproducten.
Welke lactose vrije kaas kan ik eten?
Bij een lactose- intolerantie zou je kleine hoeveelheden melkeiwitten kunnen verdragen. Voorbeelden van kazen die lactosevrij zijn door een natuurlijke rijping en daardoor geen tot weinig melkeiwitten bevatten zijn:
- Hollandse harde kazen zoals Goudse kaas, boerenkazen, Edammer kaas, geitenkaas en schapenkaas. Vaak staat op de verpakking van deze kazen ook dat ze lactose vrij zijn.
- Parmezaanse kaas
- Old Amsterdam kaas
Let op! Deze varianten bevatten vaak wel lactose als ze geraspt zijn en verpakt zijn in een zakje.
Ook bestaan er kazen die vegan zijn dus die helemaal geen lactose bevatten, dit zijn kazen die gemaakt zijn van vervangingsproducten. In dit geval plantaardige vervangingsproducten. Voorbeelden hiervan zijn:
- Wilmersburger kaas
- Alle vegan kazen van de Albert Heijn
- Willicroft Parmezaanse kaas
- Verschillende kazen van Socheese
- Violife kazen
Kazen die niet lactosevrij zijn
Kazen die half hard zijn bevatten vaak 0,3% tot 1,5% lactose. Het verschilt per persoon hoe erop gereageerd wordt. Sommige mensen met een lactose-intolerantie kunnen hier wel nog tegen terwijl anderen dat niet kunnen. De meeste mensen kunnen nog tegen producten tot een lactosegehalte van 1%. Hierbij is het dus belangrijk dat je goed oplet en kijkt of je er wel of niet op zult reageren. Voorbeelden hiervan zijn kazen zoals camembert, brie, cheddar, blauwe kaas en Zwitserse kaas.
Kazen die je sowieso moet vermijden als je ook maar iets van een lactose-intolerantie hebt zijn zachte weikazen. Voorbeelden hiervan zijn ricotta, hüttenkäse en mozzarella.
Meer weten over kwark? Wij hebben lactosevrije kwark voor jou getest! Klik hier en ontdek lactosevrije kwark welke jij in je winkelmandje moet leggen tijdens je volgende winkelbezoek.