Een koemelkeiwitallergie is een allergische reactie op koemelk eiwitten. Het immuunsysteem ziet een melkeiwit niet als een ongevaarlijk eiwit maar als een gevaarlijke binnendringer en valt deze aan met specifieke antistoffen. Deze allergische reactie kan op verschillende manieren verlopen. Het is niet precies duidelijk waarom het afweersysteem koemelk eiwit als een indringer ziet, wanneer je een koemelkeiwitallergie hebt. Een koemelkeiwitallergie komt vaker voor bij baby’s en jonge kinderen dan bij volwassene. Dit komt doordat over het algemeen jonge kinderen gevoeliger zijn. Hun afweersysteem is ook nog niet volledig ontgroeid. Ook komt een koemelkeiwitallergie vaker voor bij kinderen waarvan familieleden ook allergisch zijn. Ongeveer 2% tot 5% van alle kinderen heeft een koemelkeiwitallergie. Ondanks dat dit een laag percentage is, is dit de meest voorkomende voedselallergie bij jonge kinderen. Dit zal voornamelijk komen doordat koemelk eiwitten het eerste is waar deze jonge kinderen mee in contact komen.
Er zijn verschillende koemelk eiwitten die een allergische reactie kunnen veroorzaken. De volgende eiwitten zijn daar een voorbeeld van:
- Beta-caseïne
- Beta-lactoglobuline
- Kappa- caseïne
- Bos d 7
- Lactoferinne
- Runderalbumine
- Alpha- S1 caseïne
- Alpha- S2 caseïne
Symptomen van een koemelkeiwitallergie
De mate en van de hoeveelheid van verschillende symptomen kunnen per persoon verschillen. De klachten kunnen optreden enkele minuten na het innemen van koemelk eiwitten, maar ook pas enkele uren daarna. De meesten voorkomende klachten zijn maag- en darmklachten zoals obstipatie, diarree, krampen en braken. Andere klachten zijn: slecht slapen, vermoeidheid, luchtwegproblemen zoals benauwdheid, een gezwollen keel, hoesten, niezen, slijmvorming en slijm of bloed bij ontlasting. Ook kunnen er verschillende huidklachten zoals eczeem, huiduitslag of pukkeltjes ontstaan.
Het verschil met een lactose- intolerantie
Een koemelk eiwitallergie is iets anders dan een lactose- intolerantie. Bij een lactose intolerantie kunnen je darmen het melksuiker lactose niet goed verteren. Dit komt doordat het enzym lactase in te kleine hoeveelheden aanwezig is. Het gevolg is dat er verschillende buikklachten kunnen ontstaan bij het eten van melkproducten. Voorbeelden van klachten zijn buikpijn, buikkrampen, een opgeblazen gevoel en diarree of obstipatie. Vaak kan een kleine hoeveelheid lactose wel worden verdragen. Bij een lactose- intolerantie bestaat er de mogelijkheid om voor het eten een tablet in te nemen met het enzym lactase. De lactase breekt af in de darmen waardoor er minder of geen klachten worden ervaren. Dit is handig voor als je op vakantie of ergens uit eten gaat. Bij een koemelk eiwitallergie kun je dus helemaal niet tegen melk eiwitten en bij een lactose- intolerantie ben je er gevoelig voor, je je merkt het vaak pas bij grotere hoeveelheden melkeiwitten.
Het gebruik van lactosevrije producten bij een koemelkeiwitallergie
Bij een koemelk eiwitallergie is het belangrijk dat er ook geen lactosevrije producten worden geconsumeerd. In lactosevrije producten is namelijk een enzym genaamd lactase toegevoegd om de lactose af te breken. Er zitten dus wel nog melkeiwitten waar je met een koemelkeiwitallergie op kunt reageren in deze producten. Neem dus alleen echt producten die koemelkvrij zijn.
Het komt wel veel voor dat mensen met een koemelk eiwitallergie zuivel van dieren kunnen verdragen. Voorbeelden hiervan zijn zuivelproducten van een geit of buffel. Wanneer je allergisch bent voor koemelk eiwitten is het belangrijk dat je niet zelf dingen gaat uitproberen, maar altijd alles doet onder begeleiding van een huisarts of diëtist.
Heb ik een koemelkeiwitallergie?
Wil je er achter komen of je allergisch bent voor koemelk eiwitten? Dan kan dit getest worden door een koemelkvrij dieet te volgen. Een koemelkvrij dieet is, zoals de naam al zegt, een dieet waarin geen koemelk eiwitten mogen geconsumeerd voor enkele weken. Op deze manier kan er gekeken worden of de symptomen afnemen. Na die weken zonder koemelk eiwitten wordt er onder medisch toezicht in toenemende dosis koemelk eiwitten toegevoegd om zo te kijken waar de grens ligt. Deze manier van testen wordt de eliminatie- provocatie test genoemd. Ook kan er gekozen worden om een onderzoek te starten als er geen diagnose met zekerheid vast te stellen is. Voorbeelden hiervan zijn een huidprik test, een darmonderzoek of een bloedtest.
Medicijnen voor een koemelk eiwitallergie
Er zijn geen medicijnen of geneesmiddelen die koemelk allergie kunnen voorkomen. Wel zijn er medicijnen die klachten van een koemelk allergie kunnen behandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zalfjes voor eczeem of een middel om buikpijn te verzachten. Wel is het belangrijk om de voedingsstoffen dat in melk zitten alsnog binnen te krijgen. Dit kan door bijvoorbeeld supplementen zoals calcium en vitamine B2 en B12. Ook zou je erop kunnen letten om andere voedingsmiddelen te kunnen nemen met soortgelijke voedingsstoffen. Voorbeelden hiervan zijn margarine en halvarine, tofu of pure chocola.
Tips bij een koemelkeiwitallergie
- Oriënteer goed op alle verschillende koemelk benamingen die op productverpakkingen kunnen staan. Let dan ook bij alles heel goed op deze benamingen en eet geen voedingsmiddelen waarvan je niet weet wat er allemaal inzit.
- Vraag een goede begeleiding bij bijvoorbeeld een diëtist. Een diëtist kan een goede voorlichting geven en de juiste informatie delen. Zo weet je zelf ook beter waar je op moet letten.
- Ligt je omgeving altijd in over je koemelkeiwitallergie en geef voldoende informatie zodat er voldoende bijbehorende maatregelen kunnen worden toegepast.
- Zorg ervoor dat altijd alles schoon is, van een schone oppervlakte in de keuken tot schoon bestek en service. Zo is er altijd een minimale kans dat je in aanraking komt met melk eiwitten.
- Neem eventuele medicijnen altijd mee zodat als je ze nodig hebt je ze altijd bijdehand hebt.