We hebben het vroeger bijna allemaal wel eens gehoord: “melk is goed voor elk”. Melk en melkproducten bevatten namelijk veel calcium en dit is goed voor je botten. Maar in het geval van mensen met een koemelkallergie ligt dit iets anders. Als je een koemelkallergie hebt, kun je door het innemen van melk of melkproducten die gemaakt zijn met koemelk last krijgen van huid-, maagdarm- en luchtwegklachten. Toch moet ook met een koemelkallergie je ervoor zorgen dat je genoeg calcium binnenkrijgt. Waarom dat zo is, leggen wij je uit.
Hoeveel calcium heb ik nodig?
Met name kinderen en pubers hebben tot hun 17e levensjaar veel calcium nodig. In de puberteit ligt de calciumbehoefte het hoogst met een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1200mg per dag. Voor volwassenen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 950 mg per dag. Voor zwangere vrouwen ligt dit een stukje hoger, namelijk rond de 1000mg. Pas wanneer je 70 jaar of ouder bent, adviseert Het Voedingscentrum om weer meer calcium binnen te krijgen. Het liefst rond de 1200mg per dag. Bij ouderen wordt calcium minder goed opgenomen in het bloed en moet je dus voor de zekerheid extra binnenkrijgen.
Maar naast leeftijd is het ook belangrijk om te kijken naar je voedingspatroon. Als je vanwege een koemelkallergie geen zuivel consumeert, kom je al snel flink wat calcium tekort. Het is belangrijk dat je dit dus door middel van andere voedingsproducten aanvult. Een tekort aan calcium kan namelijk een tal van gezondheidsproblemen opleveren.
Symptomen en gevolgen calciumtekort
Een tekort aan calcium is pas op lange termijn merkbaar. Een licht tekort geeft maar zelden klachten. Het leidt bijvoorbeeld tot broze, dunne en zwakke nagels. Een ernstig tekort aan calcium kan grote gevolgen hebben. Aangezien calcium een grote rol speelt bij de botaanmaak, het behouden van sterke botten én het houden van gezonde spieren, kan een structureel tekort leiden tot symptomen zoals spierpijn en spierkrampen, zwakke botten en zelfs botbreuken. Daarnaast kan het resulteren in tintelingen of een doof gevoel in je mond, vinger en tenen. Ben je extreem vermoeid? Ook dan een calciumtekort de boosdoener zijn.
Hoe krijg ik toch genoeg calcium binnen?
Als je dus geen zuivelproducten consumeert, hoe zorg je er dan toch voor dat je dagelijks genoeg calcium binnenkrijgt? Als je een liefhebber bent van vis, is zalm kopen een goede optie. Zowel verse zalm als zalm uit blik bevatten veel calcium.
Liever toch geen zalm? Kies dan voor sardienen of haring. Als je helemaal geen fan bent van vis, dan zijn er gelukkig nog genoeg opties om genoeg calcium binnen te krijgen.
- Alternatieven voor zuivel: Tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven voor zuivel in de supermarkt te vinden, zoals sojamelk. Een glas sojamelk bevat meestal niet al te veel calcium, maar er zijn ook alternatieven waaraan extra calcium is toegevoegd.
- Hazelnoten en walnoten: Een handje van deze noten bevat al snel 38 mg calcium. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om het liefst elke dag een handje noten te eten, omdat ze naast calcium nog meer goede voedingsstoffen bevatten.
- Peulvruchten: Bonen, linzen, kiemgroenten en pinda’s bevatten behoorlijk wat calcium. Bij een portie van één van deze producten krijg je al snel meer dan 75mg calcium binnen.
- Groenten: Verschillende soorten groenten, zoals boerenkool en broccoli, zijn rijk aan calcium. Boerenkool bevat namelijk 150mg calcium per 100 gram! Als je dus de aanbevolen 200 gram groenten per dag haalt, krijg je met het eten van boerenkool al één derde van je calcium binnen.
Krijg je na het toevoegen van deze producten aan je voedingspatroon toch nog niet genoeg calcium binnen? Dan kun je er ook voor kiezen om dit aan te vullen met een calciumtablet.