Lactose intolerantie

Lactose intolerantieAls het gaat over lactose intolerantie dan gaat het over een aandoening waar veel mensen last van hebben. Het wil zeggen dat mensen niet tegen lactose kunnen. Als zij dat een snoepje nemen waar bijvoorbeeld lactose inzit, dan kunnen zij hier heftig op reageren. Lactose intolerantie wordt vaak verward met koemelkallergie, maar het is niet hetzelfde. Bij koemelkallergie gaat het om het eiwit dat het afweersysteem in werking stelt. Een lactose intolerantie heeft niets met het afweersysteem te maken, maar zit in de darmen. Die kunnen de melksuiker niet verteren wanneer hun eigenaar een lactose intolerantie heeft.

Koemelk bevat ook lactose. Lactose kan normaal gewoon worden opgenomen door het lichaam, maar bij een lactose intolerantie accepteert het lichaam het niet. Als het gaat over een lactose dan gaat het over een suiker die in melk en in melkproducten voorkomt. Dit is dan ook de reden dat er ook wel over een melksuiker wordt gesproken. Er zijn kinderen die al vroeg last hebben van een lactose intolerantie, het kan ook zijn dat het pas op latere leeftijd voorkomt.

Hoe dan ook, er moet wat aan gedaan worden en er moet niet mee rond worden gelopen. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om er wat aan te doen, men moet weten welke producten wel en niet ingenomen kunnen worden om op deze manier te zorgen dat er zo min mogelijk klachten zijn. Vooral voor kinderen is het moeilijk om geen melk te drinken of lekkere toetjes te eten, zeker als zij hier altijd veel zin in hebben. Daarom is het belangrijk dat u gaat kijken wat de mogelijkheden zijn om vervangende producten aan te komen.

Kinderen kunnen ook wennen aan geitenmelk, dit is voor kinderen echt wel wennen omdat het een heel andere smaak is, maar dan krijgen zij toch de juiste voedingsstoffen binnen. Vooral voor kinderen die volop in de groei zijn is het belangrijk dat zij vervangende producten krijgen als zij een lactose intolerantie hebben. Weet u niet goed wat u er mee aan moet als u of de kinderen een lactose intolerantie hebben, dan kunt u naar de dokter gaan en vragen wat hij adviseert. Hij kan u dan een lijst meegeven met wat uw kind wel en niet mag eten. Daarnaast is een goede diëtiste ook aan te raden, u kunt dan samen met haar kijken naar welke voedingsstoffen er gemist worden en hoe deze vervangen kunnen worden.

Gaat u daarom met uw klachten of die van uw kind naar een huisarts als u het vermoeden heeft dat u een lactose intolerantie heeft, dan kunt u hier tijdig mee aan de slag gaan en alternatieven overwegen.

Photo Credit Wikipedia

Leave a Reply