Koemelkvrije pepernoten

Sinterklaas is weer in het land! Tijd voor allerlei lekkers, natuurlijk ook pepernoten. Maar als je allergisch bent voor koemelk is het niet altijd even makkelijk om lekkers te vinden. Gelukkig kun je zelf koemelkvrije pepernoten maken. Sterker nog, dit recept kunt u ook glutenvrij, lactosevrij, sojabrij én tarwevrij maken. Kijkt u maar even mee.

Ingrediënten:
200 gram zelfrijzend bakmeel (desgewenst glutenvrij)
125 gram bruine basterdsuiker
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden
1 zakje vanillesuiker
1 ei
100 gram plantaardige margarine

Met deze ingrediënten heeft u genoeg voor zo’n 100 pepernoten. Wilt u er meer of minder, dan kunt u de hoeveelheden navenant aanpassen. U hoeft trouwens niet al het deeg in één keer te gebruiken. In het vriesvak kunt u het prima bewaren.

Bereiding:

  1. Meng eerst het bakmeel, de suiker, het bakpoeder, de kruiden en de vanillesuiker. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Voeg het ei en de boter toe en kneed alles tot een bal deeg.
  3. Laat het een uur opstijven in de koelkast
  4. Draai balletjes van het deeg en druk die op de bakplaat in de vorm van pepernoten (denk erom dat ze door het rijzen groter worden)
  5. Zet de balletjes deeg in de voorverwarmde oven en bak ze ongeveer 20 minuten. Niet te lang, want dan smaken ze verbrand. Controleer tussendoor zonodig enkele keren of ze al gaar zijn.

Een fijne Sinterklaas gewenst met uw eigengemaakte koemelkvrije pepernoten!

3 Comments

  1. fenna
    • koemelkallergie
  2. Antoinet

Leave a Reply